(STAV) Dolazak Osvajača u Užice povod za analize iz dubine

BORIS TANOVIĆ foto:Gimnazijalac

Retko kad imamo priliku da u Užicu uživamo u kvalitetnim zvucima rok muzike, gotovo potpuno izumrlog žanra ovde, koji su generacije rođene pedestih pa do Titove smrti slušale kao obavezni repertoar. Takva je bila kultura te Jugoslavije. Od Indeksa, preko Bijelog dugmeta, svakim danom, sve je više rastao broj bendova pod okriljem "rock 'n' roll - a". Naši roditelji uz više nego neprevaziđen, legendaran i nažalost, potpuno zaboravljen zvuk gramofonske ploče, slušali su omiljene izvođače, uglavnom duge kose, upečatljivih zulufa i pacifističkog stava. Istina je da je i tad bilo muzike, koja se danas širi i razvija neopisivom brzinom. Da, bilo je te nazovi umetnosti, čitaj turbofolka, ali mnogi ljubitelji kvalitetnog i pravog rok zvuka, ne samo da su imali alternativu, već ih je u većem broju slušalo muziku koja u najmanju ruku ima smisla, deluje pitko i fino. Jedna od razlika današnjeg turbofolka, mladalačke opijenosti naspram autorskih dela iz osamdesetih i devedesetih godina, grupa Gorana Bregovića, Džonija Štulića, Milana Mladenovića je što je tada skromnost i poruka koju pesma iznosi bila navažnija. Ipak, danas to nije slučaj. Razne pevačice u pokušaju, često ranije starlete, pesmu iskoriste da pokažu svoje obline, odeću koja više otkriva nego skriva i sposobnosti sa mišićavim partnerom tokom snimka spota. Tu je muzika izgubila svoj smisao, svoju ulogu kada u svakoj pesmi preovlađuju motivi pozivanja na alkohol, opijanje, izlaske do jutra, pilule... Na samrti, klateći se, kako narod kaže "na staklenim nogama", rokenrolski žanr i muzičari opredeljeni za njega teško ostaju u ovom poslu. Mogu da sviraju po lokalima, kada je verovatno, di džej na odmoru, za bizarne novce. Ali, nekako se drže. Zbog nas. Nas, malobrojnih rok nostalgičara... I rat je kumovao da mnoge grupe nestanu sa scene, ali nije to jedini razlog.

Možda je i ovo bio veliki uvod u priču, ali glas razuma, iako manjinski, se mora čuti. Osvajači, kragujevačka rok grupa, kao što smo napomenuli sinoć, uživo iz Velikog parka, gostovali su juče, 30. maja drugi put za deset meseci, u glavnom gradu Zlatiborskog okruga. Koncert je, kao i raspored te subotnje večeri kasnio četrdesetak minuta, ali neki, smo se i uželeli prave muzike, kakvu možemo slušati samo tokom festivala na obali Đetinje i u zanemarljivom broju užičkih lokala, pa niko nije ni obraćao pažnju na kasniji početak.

Sjajna atmosfera, dobra muzika uz kvalitetno ozvučenje obeležili su kraj ovogodišnjeg Moto skupa u organizaciji Moto kluba "Užice". Čipi i grupa Osvajača svirali su puna dva sata. Poznate hitove poput "Gde da pobegnem", "Krv i led", "Duša kad izneveri" znala je velika većina publike na fudbalskom igralištu podno železničke pruge, ali javio se drugi problem. Mnoge pesme, gotovo niko nije pevušio uz Osvajače. Glavne hitove grupa iz ovog miljea, reklo bi se iz kurtoazije, puste ponekad na rođendanima, u diskotekama i klubovima. Zvonko Pantović Čipi, frontmen i pevač benda, najavio je da grupa mnogo voli dolaske u Užice i da sa velikim elanom pevaju u našem gradu. Do pola 2 u subotu na nedelju trajalo je bogato drugo muzučko veče prvog moto skupa u godini. Neke pesma sa novog albuma koji će se uskoro pojaviti u prodaji premijerno je čula užička publika. Na kraju je usledilo i standardno predstavljanje sastava grupe, a Čipi i klavijaturista Nebojša Jakovljević, jedini koji su i dalje članovi ovog hard roka benda od osnivanja, 1990. godine pozvali su na mali performans novog bas gitaristu Dejana Pejovića Peju, koji je se u sjajnom svetlu predstavio u Velikom parku i najavio sjajnu karijeru. Završen je koncert, video sam, sa nekom setom kod pravih rok fanova. Ponavljamo se sa početka, retke su prilike da poslušamo, ovde u provincijskoj zabiti šta sve mogu virtuozi na gitaru, bas gitari, bubnjevima, za mikrofonom...

Nameće se realan i logičan zaključak. Nažalost, takvi smo danas kakve nas mediji i okolina obrazuju. Preko televizije možemo videti previše nekvalitetnih sadržaja počevši od raznih muzičkih takmičenja sa sumnjivim žirijem, pevački i ljudski marginalnim karakterom, do raznih trač emisija i rijaliti šoua za koje, priznaćete, ne treba trošiti reči. I posle će reći da je problem u nama ljudima, objektima manipulacije. Da, nama, naivnim primaocima medijske poruke. Pa i nije...

Kako se u današnje vreme odupreti uticaju sedme sile i upornim potenciranjem onoga što nema nimalo spona sa umetnošću, ovog puta muzičkom? Zašto jednostavno na radiju i u žutoj i beloj štampi ne govore o značaju posete pozorišta i bioskopa, čitanja i bavljenja sportom? Ili zašto ne puštaju više kvalitetnih pesama? Mogu birati između starogradskog, džez, bluz, rok ili klasičnog žanra. Ali neće! Zašto? Odgovor je skrivan, ali jednostavan. Pare, pare...

Možda bismo trebali više da znamo o životima velikih naučnika, sportista i umetnika umesto, bukvalno rečeno svakodnevnim ispiranjem mozgova sa time šta rade i koga u krevet odvode razne "zvezde" i "zvezdice", pevaljke plastične strukture tela, često bez i srednjoškolske diplome, spremne na sve zbog šuškanja evra ili "prekobarske" valute.

I takvi ćemo biti dok god drugi budu određivali naš areal interesovanja. Ipak, nade ima. Mala je, ali postojana. Valjda će se opet jednog dana roditi muzički genije poput Milana Mladenovića... Samo poput, jer će ga teško ko dostići. Taj autentični muzički doživljaj kakav su samo mogli da iskažu originalnošću članovi EKV - a danas sanjaju mnogi rok fanovi. Sve dok bar u gradu koji broji par desetina hiljada stanovnika ne bude mogla da se nađe gramofonska igla ne piše nam se dobro. U ostatku Srbije ne smem ni da potražim. Da se ne razočaram još više, dok mi "alkohola poplava" para uši i tera da se često poklizam u tinejdžrskim klubovima.

„Pao je i četrnaesti kilometar, ali nikad neće pasti Kadinjača.”

Ovo je čuvena rečenica koja je odjekivala tog 29. novembra 1941. godine. Bitka za Kadinjaču odigrala se 24. novembra 1941. godine. Bila je to borba nekoliko stotina partizana protiv oko tri hiljade naoružanih nemačkih vojnika koji su branili jedinu oslobođenu teritoriju na tlu okupirane Evrope. U ovoj odbrambenoj akciji izginuli su svi borci Radničkog bataljona, štiteći odstupnicu Vrhovnom štabu koji se povlačio iz Užica ka Sandžaku.

U utorak, 29. novembra 2022. ...(opširnije)

 
Literarni konkurs

Učenica Ana Nikolić III6 pobedila je na literarnom konkursu koji je organizovao Zavod za javno zdravlje Užice. Ovogodišnja tema konkursa bila je „Voli i poštuj život koji ti je dat”. Organizatori su bili podstaknuti skorašnjim nesrećama u našem gradu i hteli su da ovim konkursom podignu svest mladih o tome da treba da brinu kako o svojoj sigurnosti, tako i sigurnosti ljudi iz svog okruženja. Pobednica konkursa za osnovne škole ...(opširnije)

AKTUELNE VESTI
  Neizvesnost u najelitnijem fudbalskom takmičenju raste

  Povratak u klupe

  Košarkaši Slobode ne prekidaju crnu seriju rezultata

  Srbija je dobila predstavnika na Evroviziji

  Pravoslavna crkva slavi danas Sretenje Gospodnje

  Ljubav iznad svega

  Koliko danas ima ovakvih profesora?

  UŽIVO: GIMNAZIJALAC NA KONCERTU TONIJA CETINSKOG

  Umetnost nije nikada završena – samo je napuštena

  Malo poučne geografije i van redovnih časova...

  Repertoar bioskopa Art od 12. do 18. februara

  Planinarenje – pravi način da ostanete u odličnoj kondiciji

  Čuveni putopisi Isidore Sekulić - "Pisma iz Norveške" u Laguninom izdanju

  Predavanje prvaka o značaju ozonskog omotača na časovima biologije

  Da se zna ko je fudbalski gazda Madrida. Atletiko deklasirao Real sa 4:0 i uzdrmao vrh tabele

  Lepote Srbije

  Urednici Gimnazijalca u svom omiljenom kabinetu...

  Bliži se koncert Tonija Cetinskog u Užicu

  Kako mladi koriste slobodno vreme?

  Kuturni kutak

  Košarkaši užičke Slobode ređaju poraze

  Interesantan program Narodnog pozorišta u Užicu za februar 2015. godine

  Novak Ðoković - australijski vladar

  Pogled sa gimnazijskog prozora

  ''Čorba od kanarinca'' najbolje rešenje za izlazak petkom

  Marčelo u Gradskom kulturnom centru

  Repertoar Gradskog kulturnog centra za naredni period

  Setimo se da je 27. januar - Savindan

  Pun Sava centar na ''Gorčilovoj'' premijeri

  Počeo 8. filmski festival Kustendorf


3 4 5 [6] 7 8 9
Prva   Prethodna    Sledeća   Poslednja