(ANKETA): Kako gimnazijalci ocenjuju protekli Jugoslovenski pozorišni festival?

Učenici Užičke gimnazije, tradicionalno, kao i tokom održavanja prethodnih festivala, pred početak predstava strpljivo su čekali na ulazu za balkon, da mesta zauzmu gledaloci sa „dragocenim parčetom hartije“ i onda popunjavali prazna sedišta sa pogledom na scenu ili pak sedeli na stepeništu i „čkiljili“ ili se propinjali na prste sve sa ciljem da osete čari pozorišne čarolije. Možda je u tome i draž Jugoslovenskog festivala „Bez prevoda“. Mladi bar tada kreću put ustanove stare 159 leta, a onim pravim zaljubljencima u teatar, ovaj festival dođe kao „šlag na tortu“ za sumiranje celokupnih utisaka u protekloj pozorišnoj godini.

Gimnazijalce je ovaj jubilarni, 20. festival posebno zaintrigirao, možda i zbog lajt motiva - fašizma, oličenog u nadasve jasnom i impresivnom sloganu i poruci „No pasaran“ (špa: Neće proći). Pojedini učenici najstarije škole u ovom delu Srbiju, inače gledaoci Jugoslovenskog pozorišnog festivala, u anketi Gimnazijalca govorili su o subjektivnom doživljaju predstava, impresijama, dodeli nagrada,najboljem komadu... Ispitanici su jednoglasni u stavu da je „Atelje 212“ osvojio mnogo više nagrada nego što objektivno zaslužuje.

Da ne dužimo, evo i njihovih odgovora:

„Festival je solidan i dobro koncipiran. Predstave su imale slične teme, i govorile su o sličnim problemima. Mislim da su nagrade potpuno nepravedno dodeljene. Najviše mi se svidela „Životinjska farma“ i smatram da je objektivno ona bila i najbolja. Dopala mi se zbog njene hrabrosti, oštre i direktne kritike društva, kao i zbog toga što je od početka do kraja predstava bila ,,bez dlake na jeziku“. Glumci su bili sjajni i izvanredno nadahnuti.“ (Pavle Veselinović II1)

„Festival je pre svega kvalitetan, gledali smo odlične komade i
gluma je bila na zaista visokom nivou. Žao mi je sto nisam mogla da dođem na sve predstave. Što se tiče „Ateljea 212“, po mom misljenju predstava „Kazimir i Karolina“ treba da dobije samo nagradu za scenografiju, ali nisam sigurna za ostale nagrade.“ (Kristina Žilić III1)

„Festival je bio sjajan. Posebno su mi se svidele naša predstava „Svrati reče čovek“ i podgorička „Urnebesna tragedija“ , jer su veoma realne i prikazuju sumornu današnjicu. Sigurno je da „Atelje 212“ ne zaslužuje toliko nagrada. Mišljenja sam da je Glogovac zaslužio nagradu za najboljeg glumca.“ (Dunja Janković IV1)

„Što se Festivala tiče, navikli smo na visoke standarde, što je i ove godine dokazano. Po meni najbolje je bilo na „Divljem mesu“. Kroz prošlost prikazuje budućnost koja se zasniva na našoj nemoći da uradimo bilo šta kako bismo je promenili... Način prikazivanja porodice klasičan je primer društva u celini, običaja, načina života, patnje... Kao najboljeg glumca, konkretno iz ovog komada, izdvojila bih Ermina Sijamija. „Atelje“ je dobio previše nagrada za prikazano, po mom mišljenju...“ (Nađa Milićević IV3)

„Čini mi se da je prošle godine Festival bio dosta bolji. Najviše mi se dopala „Urnebesna tragedija“. Sve predstave koje sam gledala nisu bile vedrog duha, ali je „Urnebesna tragedija“ posebna, u suštini je jedna strašna i tužna priča, ali sadrži toliko zdravog humora, što se videlo po aplauzima. Mislim da je „Atelje“ neopravdano dobio toliko nagrada. Za najboljeg glumca bih proglasila ili Hadži Nemanju Jovanovića iz našeg pozorišta ili Meta Jovanovskog iz „Urnebesne tragedije“. (Aleksandra Ćitić IV4)

Specijalne nagrade za sport


Sportski savez Užice dodelio je specijalne nagrade za 2022. godinu. Svečana dodela nagrada bila je 28. 12. 2022. u GKC Užice. Užička gimnazija nagrađena je kao najbolja škola na takmičenju OSIURS 2021/2022. godine za srednje škole. Nagradu je primila profesorka Jovana Jokić ispred Aktiva profesora za fizičko vaspitanje. Lazar Kostić, učenik odeljenja II5, nagrađen je kao najbolji sportista godine grada Užica zbog sjajnog uspeha na evropskom i svetkom prvenstvu u ...(opširnije)

 
Literarni konkurs za Materice

Dodela nagrada za literarni i likovni konkurs, koji organizuje Kolo srpskih sestara, povodom Materica, održana je 24. decembra 2022. godine u Parohijskom domu u Užicu. Na literarnom konkursu prvu nagradu osvojila je učenica naše škole Nevena Krstić III5. ...(opširnije)

AKTUELNE VESTI
  Podela platnenih torbi u cilju smanjenja upotrebe plastičnih kesa

  Časopis Ogledalo raspisuje konkurs BEOSEF

  Pestalozzi Kinderdorf-Switzerland

  „Ne brže od mehura“

  Računarsko odeljenje u Užičkoj gimnaziji

  Književno veče u "Zlatiborskoj noći"

  Izlet u Vrnjačku banju

  Veslanje po suvom

  Naši prvi dani i utisci u Užičkoj gimaziji

  Počeo 11. književni festival „Na pola puta“

  Sajam fizike u Užičkoj gimnaziji

  Raspored XI književnog festivala „Na pola puta“

  Otvarena humanitarna izložba u svečanoj sali za prikupljanje pomoći prof. Sonji Hristovski

  Jeste li spremni deco?

  „Jonizijuće zračenje i njegov uticaj na sredinu“ iz ugla odeljenja IV5

  (ANKETA): Kako gimnazijalci ocenjuju protekli Jugoslovenski pozorišni festival?

  XX JPF: Užička publika nagradila domaću predstavu

  „Kazimir i Karolina“ osvojili čak 6 ARDALION nagrada na 20. JPF - u i pored najniže ocene publike!?

  VII festivalski dan: ‪#RadniNaslovAntigona Zagrebačko kazalište mladih Zagreb

  VI festivalski dan: „Svrati, reče čovek ili san o zavičaju“ Narodno pozorište Užice

  Motivacioni govor čuvenog imperatora izazvaće revoluciju u Vama

  V festivalski dan: „Urnebesna tragedija“ Crnogorsko narodno pozorište Podgorica

  Kazimir i Karolina: Sladoled i ringišpil odneli realnost fašizma koji dolazi

  IV festivalski dan: „Kazimir i Karolina“ Atelje 212 Beograd

  III festivalski dan: „Životinjska farma“ Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka

  II festivalski dan: „Divlje meso“ Narodno pozorište Sarajevo

  Sve je spremno za 20. JDF (UŽIVO)

  Kurt Vonegat: 8 pravila za pisanje dobre priče

  UMETNOST NA DLANU, ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE POVODOM NAJEVE 20. JUGOSLOVENSKOG POZORIŠNOG FESTIVALA (8.10 – 14.10.)

  Jeste li spremni za novi Francuski filmski karavan?


1 [2] 3 4 5
Prva   Prethodna    Sledeća   Poslednja