Istorijska sekcija u Tekerišu

U nedelju 13. avgusta 2023. godine Društvo srpskih domaćina Užica u saradnji sa Društvom istoričara Užica organizovali su odlazak u Tekeriš na tradicionalno obeležavanje 109 godina od Cerske bitke.
Na mestu memorijalnog spomenika na Tekerišu Društvo srpskih domaćina tradicionalno je organizovalo svečani program. Centralno mesto prijema je Čas istorije, na kom je ove godine govorila prof. dr Mira Radojević.
Čas istorije objedinjen je sa manifestacijom Cerski marš koju svake godine u čast predaka organizuje istoimeno udruženje građana od Šapca do Tekeriša.
Naša grupa pridružila se u Tekerišu ostalim učesnicima nakon obilaska Soko Grada, crkve i manastirskog kompleksa, kao i Mačkovog kamena, mesta na kom se odigrala čuvena bitka 1914. posle Cera u kojoj je učestvovao i naš užički čuveni 4. puk pod komandom Dušana Purića. Na tom mestu nalazi se spomenik i memorijal posvećen ovoj bici. Na kraju smo posetili i memorijalni kompleks Draginac i poklonili se senima postradalih civila na najbrutalniji način 1941. godine od strane Nemaca. Na ovom mestu je beseda pukovnika, istoričara Dragana Krsmanovića, bila naročito dirljiva jer se tu nalazi 13 njegovih predaka koji su tada postradali.

Putovanje je za učenike bilo besplatno. Donator za putovanje bilo je Društvo srpskih domaćina Užica. Posebnu zahvalnost dugujemo dr Strajinu Šuljagiću, predsedniku Udruženja. Svi učesnici ovog izleta izrazili su veliko zadovoljstvo što im je dan bio prijatan i ispunjen izuzetnim sadržajem.

profesorka istorije Snežana Nedeljković


Pripreme za novogodišnje praznike


Ove godine, jelku u svečanoj sali ukrasile su učenice III3 Sara Brković, Iva Drašković, Marina Knežević uz pomoć učenice Lavinije Spatole koja je kod nas došla iz Palerma, kao učesnik programa razmene srednjoškolaca u organizaciji udruženja Interкultura.
...(opširnije)

 
Marvel quiz

30. novembra 2023., u školskom amfiteatru je održan tradicionalni kviz na engleskom jeziku pod nazivom 'Marvel Quiz', koga su ove godine u potpunosti osmislile, pripremile i vodile učenice III6, Divna Ćitić, Una Milivojević i Sanja Radojičić uz tehničku podršku Katarine Radovanović IIIr i Emilije Sredojević IIIr. Kroz devet dinamičnih i uzbudljivih igara, učesnici kviza - njih šezdeset u dvadeset ekipa, pokazali su koliko dobro poznaju superheroje i super zloće Marvelovog ...(opširnije)