Frankenstein original Frankenstein reader Frankenstein graphic novel Besplatna ONLINE pripremna nastava iz matematike i programiranja Konkursna dokumentacija za ekskurziju u školskoj 2017/18 godini Obrazac za posmatranje casa Raspored zvonjenja Uputstvo za pisanje maturskog rada Šablon za maturski rad Fondacija Života Vranić Javna nabavka kupovina struje Standardi kompetencija SU licni plan SU Bodovanje SU Prva strana e-izdanja "Gimnazijalca"


DEC142017
Bronzana medalja na Međunarodnoj naučnoj olimpijadi u Holandiji
kategorija: Takmičenja

Učenik I razreda Užičke gimnazije Petar Damjanović osvojio je bronzanu medalju na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Holandiji. Ovogodišnja olimpijada, četrnaesta po redu, održana je od 3-11. decembra, po prvi put u jednoj od evropskih zemalja. Tema olimpijade, program i takmičenje bila je voda i održivost. Učestvovalo je preko 300 učenika iz 50 zemalja sveta. Učenici iz Srbije osvojili su pet bronzi i plasirali nacionalni tim na 14. mesto.
Učenici su odmeravali svoja znanja iz fizike, hemije i biologije. Samo takmičenje sastojalo se od dva teoretska testa koja su se polagala individualno i jedanog eksperimentalnog koji se polagao ekipno. Takmičenje je ukupno trajalo deset dana, tri dana su bila predvidjena za testiranje, a ostali dani za predavanja i ekskurzije.
Prethodne Petrove pripreme do samog plasmana na Medjunarodnu juniorsku naučnu olimpijadu uključivale su plasman na Opštinsko, Okružno i Republičko takmičenje u 8. razredu Osnovne škole. Nakon toga, ostvario je i plasman na Srpsku fizičku olimpijadu. Svoje dalje pripremanje nastavio je po polasku u prvi razred Gimnazije. U oktobru 2017. godine održano je izborno takmičenje iz tri objedinjena predmeta: fizike, hemije i biologije. Na ovom takmičenju Petar je je bio četvrti, a nakon sabiranja njegovih poena sa Srpske fizičke olimpijade odabran je za nacionalni tim.
Program olimpijade obuhvata mali deo našeg osnovnoškolskog progrma. Zbog toga je Petar morao da ulozi znatne napore kako bi savladao obimno gimnazijsko gradivo. Njega su za ovo takmičenje pripremali Cmiljka Vasović - profesor fizike, Slavica Veljović - profesor hemije i Milica Zarić - profesor biologije. Petar je veoma zadovoljen podrškom i ostvarenim plasmanom i nada se daljim uspesima i novim medaljama.


Autor: Emilija Stanković, pedagog


09. januar. Javni čas ruskog jezika
26. decembar. Nemačko veče
20. decembar. Literary Contest: “I’m Nobody, who are you?”
15. decembar. Užički parlamentarci u poseti Srpskoj akademiji nauka i umetnosti
15. decembar. Harry Potter Quiz
12. decembar. Takmičenje „Dabar“
11. decembar. Omladinski likovni klub, 2017
08. decembar. Besplatna ONLINE pripremna nastava iz matematike i programiranja