Individualno praćenje postignuća učenika Gimnazijska jezička razglednica Raspored za profesore II i IV razreda Raspored profesora I i III razreda Raspored zvonjenja Učenici prvog razreda računarskog odeljenja 21/22.g. Učenici prvog razreda sportskog odeljenja 21/22.god Učenici prvog razreda prirodno-matematičkog smera 21/22.g. Učenici prvog razreda društveno-jezičkog smera 21/22.g. Konačni rezultazi za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku za školsku 2021/21.god. Prijava za prijemni ispit u računarsko i sportsko odeljenje Potvrda o ostvarenim sportskim rezultatima Obaveštenje o upisu u IT i sportsko odeljenje, prijemni i završni ispit Pripremna nastava iz matematike za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku Pravilna upotreba zaštitnih maski (LINK) Preporuke za prevenciju COVID19 Preporuke za decu - COVID19 Simptomi COVID19 Kontakti instituta, zavoda za javno zdravlje,škole Uputstvo o merama zaštite Prijava za upis učenika u srednju školu Izborni paketi za prvi razred Primeri dozvoljenih kalkulatora za prijemni ispit Sportsko odeljenje u Užičkoj gimnaziji Obaveštenje za učenika o učenju na daljinu Enjoy the Journey Evidencija drustveno-korisnog rada DKR - saglasnost za roditelje DKR - obavestenje za roditelje Zašto upisati računarsko odeljenje Obrazac za individualno praćenje ponašanja učenika Bodovanje strucnog usavrsavanja 18/19.godina Izvestaj o strucnom usavrsavanju - obrazac Lista za pracenje casova nastavnika Latinski rečnik Raspored zvonjenja Uputstvo za pisanje maturskog rada Šablon za maturski rad Fondacija Života Vranić Standardi kompetencija SU licni plan SU


MAJ212020
UŽIČKA GIMNAZIJA – SPECIJALIZOVANO ODELjENjE ZA UČENIKE SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA ZA SPORT
kategorija: Aktuelnosti u školi

UŽIČKA GIMNAZIJA – SPECIJALIZOVANO ODELjENjE ZA UČENIKE SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA ZA SPORT

Odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za sport treba da omoguće da se unapredi kvalitet obrazovanja i vaspitanja učenika-sportista i budućih studenata viskokoškolskih ustanova, a posebno onih koje školuju buduće trenere u oblasti sporta i rekreacije i nastavnike fizičkog vaspitanja. Zahvaljujući kompetencijama stečenim tokom gimnazijskog školovanja, budući studenti raspolagaće znanjima i veštinama neophodnim za kritičko sagledavanje fizičke kulture, a posebno sporta kao društvene oblasti.


O SMERU

Specifičnost ovih odeljenja je u tome što će učenici za četiri godine imati ukupno 1115 časova iz oblasti sporta, što je mnogo više nego što predviđa nastavni plan ostalih gimnazijskih smerova. Iz premeta Sport i zdravlje, koji se u ostalim gimnazijskim smerovima javlja samo u obliku izbornog programa, učenici će imati 539 časova. Drugi predmet specifičan za učenike ovih odeljenja je Sport i trening, koji je zastupljen sa 576 časova u toku četiri godine. Uz pomenuti broj časova, sadržaje koji se izučavaju, stručne nastavnike i opremljenu školu, stvaraju se uslovi da maturanti postanu izuzetno efikasni studenti na odgovarajućim fakultetima. Učenici se na ovaj način posebno pripremaju za studije na fakultetima sporta i fizičkog vaspitanja, uključujući i fakultete koji pripadaju univerzitetima Vojske Srbije i Policije Republike Srbije, pri čemu se ne uskraćuje prohodnost i na studijske programe iz drugih oblasti.


PREDNOSTI

Prednost obrazovanja u specijalizovanim odeljenjima je u tome što je broj učenika ograničen na 20, što omogućava efikasniji rad na časovima, a primenom savremenih tehnologija učenicima će biti omogućeno da prate nastavu na daljinu kada su na klupskim ili reprezentativnim pripremama i takmičenjima tokom školske godine.
U planu nastave i učenja specijalizovanih odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, tačno je preciziran broj teorijskih časova i časova vežbi koji će biti prilagođeni trenažnom procesu učenika u saradnji sa klubom u kome učenik trenira. U ostvarivanju različitih tema i dostizanju datih ishoda ostalih opšteobrazovnih predmeta, učenicima će biti dostupan širok dijapazon tema i sadržaja za izradu istraživačkih zadataka i projekata, kao i korišćenje metoda koji podrazumevaju aktivno učestvovanje učenika i upotrebu IKT-a.


SPECIFIČNI PREDMETI

Kada govorimo o nastavi predmeta Sport i trening, učenici će ovladati znanjima o sistemu fizičke kulture, istoriji sporta i olimpizma, sa posebnim osvrtom na sport kao društvenu delatnost i zakonitostima i pravilima trenažnog procesa.
Izučavajući predmet Sport i zdravlje učenici će ovladati znanjima o uticaju pravilne ishrane i suplemenata na postignuća u sportu, značaju sporta i vežbanja na reproduktivno zdravlje i zdravlje uopšte, kao i znanjima o ulozi sporta u unapređenju kvaliteta života i prevenciji korišćenja psiho-aktivnih supstanci.


PRIJAVLjIVANjE

Prijavljivanje učenika za sportsko odeljenje Užičke gimnazije je 8. i 9. juna 2020. godine.
U delu našeg sajta Info možete pogledati dokument Sportsko odeljenje u Užičkoj gimnaziji u kojem je na kraju Plan nastave i učenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport:
Autor:


27. novembar. Best in English 2021
17. oktobar. Evropski dan jezika 2021.
24. septembar. Izložba o Paulu Celanu
27. avgust. Raspored dolazaka učenika prvog razreda u utorak, 31.8.2021.
26. avgust. Početak nove školske godine
16. jul. Young Writers još jednom
05. jul. Imagine
30. jun. Unsolved