Komad "Ko je ovde idiot" nasmejao Čajetince do suza Milan Kalinić: "Pozitivna reakcija publike najbolji pokazatelj uspeha predstave"

BORIS TANOVIĆ
Smeh je sredstvo za smirenje bez negativnih efekata. Prirodni možete navući na lice redovnim posetama pozorištu, dok u suprotnom teško da će u ovako kriznim vremenima išta ostaviti poseban utisak na Vas. Kvalitetne drame sa odličnom glumačkom postavom uvek će biti pun pogodak, pogotovo ako u provinciji gostuju poznata kinematografska ili televizijska imena.
Predstava "Ko je ovde idiot" ili kraće "Idiot", u utorak 3. marta, gostovanjem je upriličila čast prisutnima u neispunjenom Domu za kulturu u Čajetini. Uloge tumače Milan Kalinić i Srđan Ivanović, koji potpisuju i scenario i režiju. Priča nam dolazi iz perioda sa početka 20. - og veka, tačnije iz 1903. godine. Mesto zbivanja je carska Rusija. Reč je o komadu čuvene spisateljice Muze Pavlove. U to vreme, u Rusiji su pre venčanja morale da se uzmu brojne potvrde, između ostalog i od psihijatra. Radnja počinje kada budući mladoženja, posle burne momačke večeri odlazi kod psihijatra po potvrdu...
U predstavi na humorističan način, dodavanjem svojih zapažanja, autori prikazuju segmente iz svakodnevnog života, diskretno prožete sa bližim oslikavanjem dobro znanih likova iz političkog života, kao i stavljanjem publike u ulogu ostalih aktera predstave. Tako će pojedinci ovu predstavu pamtiti po nenamernim malim učešćem u istoj i velikim pitanjem u sopstvenoj glavi ko je ovde idiot, ali sa osmehom na usnama...
Detaljnije o ovom ostvarenju na "daskama koje život znače" i daljim planovima vezanih za personalnu budućnost predstave čuli smo od Milana Kalinića, koji je posle slikanja sa najmlađima izdvojio vremena za malobrojne medije koji su izveštavali sa ove predstave. Stalni gosti kulturnih zbivanja - istoimena rubrika u okviru našeg lista, ma čelu sa uredništvom "Gimnazijalca" nisu propustili priliku da uživaju u autorskoj predstavi dvojice kumova.
- Moj kum Srđan Ivanović i ja ovu dramu igramo već 15 godina i počeli smo neposredno po završetku fakulteta na jednom festivalu, kada smo još bili mladi i neafirmisani glumci - upoznao nas je Kalinić sa genezom "Idiota".
Nastavio je, govoreći o improvizacijama i kako su to tvorci, ali prezenteri svojih ideja napravili specifičnu dramu sa snažnim, svojeručnim pečatom.
- Muza Pavlova je sjajna ruska književnica koja je pisala odlične satirične jednočinke i na britak način kritikovala pojave u društvu, koje su karakteristične i danas. Srđan i ja smo hteli da igramo ovu predstavu za svoju dušu i za prijatelje, ali originalno delo traje 25 minuta, pa smo mi nekim sopstvenim improvizacijama i primesama iz komedija apsurda Danila Harmsa napravili dramu koja traje više od 70 minuta - dodao je trenutni član žirija Audicije i voditelj Pinkovih zvezda.
Mnogi u zlatiborskom kraju za ovu predstavu jedva da su i čuli, a ona je već doživela svetsku slavu.
- Mislim da smo ovaj komad odigrali oko četiristo - petsto puta baš iz razloga što je posao obavljen kako treba. Sledeće nedelje idemo u Berlin, a 22. marta u Ameriku. Ovo je prvi put da idem tamo zbog predstave - nije krio Milan Kalinić oduševljenje što će baš sa ovom predstavom probiti led na severno - američkom kontinentu.
Poznati glumac i nekadašnji voditelj Letećeg starta iz svoje tačke gledišta objasnio je šta u karijeri glumca i uopšte kao žanr znači komedija?
- Komedija je zahvalna iz pristog razloga što dozvoljava da improvizujete i iskočite iz koloseka i ne budete preozbiljni. Kada postoji kvalitetan koncept, improvizacije nadograđuju komedije i postaju sastavni deo, dok u nekim one ispadnu loše. Ovu dramsku vrstu je teško igrati jer je zadatak izmamiti ljudima osmeh na lice. Ja volim da kažem da je komedija egzaktna nauka, vrlo su jasni rezultati i ne možete prevariti ni sebe ni publiku. Ako ima smeha ostvarili ste pravi rezultat, u suprotnom ne. Teško je i pri stvaranju komedije, jer nije lako smisliti šta će nasmejati ljude. Mislim da se dobro snalazim u komediji, volim da je radim. Generalno volim da radim zahtevne stvari - iskreno je zaključio Kalinić na kraju ovog prijatnog razgovora.
Glumci su produžili u nove radne pobede, a i ja, praćen novinarskim instinktom, ažurnošću i savešću, svestan obaveze da ovako bitna vest i intervju do jutra treba da osvane u javnosti, pohitah brže ka prebivalištu pa pravac pred računar, da mnogi uz jutarnju kafu i malo fejsovanja zažale na neprisustvu u Kulturnom centru i jedva dočekaju buduće gostovanje ove predstave.

Republičko takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture

Na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture koje je održano 28. maja 2023. godine u Tršiću, učestvovale su tri naše učenice: Milica Vukašinović I6, Dunja Đurić IIIr i Tamara Kolašinac IV2.
Milica Vukašinović osvojila je prvo mesto sa maksimalnih 20 poena. Učenicu je pripremala profesorka Milena Stričić!
Učenica Dunja Đurić je bila blizu trećeg mesta, falio joj je samo 1 poen, a njena profesorka je Dušica Vitorović.
Učenicu Tamaru Kolašinac ...(opširnije)

 
Takmičenje Crveni krst

U okviru nedelje Crvenog krsta, 16. maja održano je takmičenje u realističkom prikazu povreda stanja i oboljenja. Učenice naše škole Vanja Jovanović, Lena Špijunović, Jelisaveta Saratlija i Lena Minić učestvovale su na takmičenju i sa veoma dobrim rezultatima plasirale se dalje na međuregionalno takmičenje. ...(opširnije)

AKTUELNE VESTI
  Užičko kolo u Delfima

  Urednički trio "Gimnazijalca" u Epidaurusu

  Užička poezija

  Užički gimnazijalci u Termopilima

  Počela je ekskurzija učenika trećeg razreda

  Predstava iznenađenja u domaćem teatru

  Dan Crvenog krsta

  Festival "Na pola puta" - gostovanje Njuz.net -a

  Impresije na predavanju Filipa Davida

  Raspored festivala Na pola puta za sredu, 29. 4.

  Na pola puta: Sa predavanja Dejana Ilića i Nenada Veličkovića

  Rezultati prve Nacionalne geografske olimpijade

  Na pola puta: Književnost i nauka, značajno predavanje svestranog Vojislava Pejovića

  Na pola puta: Branislav Dimitrijević na temu Kultura i potrošačko društvo

  Uz ,,Gimnazijalac’’ besplatne karte za predstavu ,,Svečana večera u pogrebnom preduzeću’’

  Raspored festivala na Pola puta za utorak, 28. april 2015.

  Otvaranje jubilarnog desetog književnog festivala "Na pola puta"

  Raspored festivala Na pola puta za ponedeljak, 27. april 2015.

  Čak sedmoro gimnazijalaca na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi

  Troje najbržijih dobijaju po dve karte za večerašnju predstavu "Narodni poslanik"

  Peti rođendan obnovljenog Avalskog tornja

  U sredu akcija dobrovoljnog davanja krvi u gimnaziji

  Vojin Ćetković i Nikola Ðuričko gostuju u užičkom Narodnom pozorištu

  Gimnazijalke zauzele prvo i drugo mesto na literarnom konkursu, dobitnik trećeg mesta prava misterija

  Hristos vaskrse!

  Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Veliki petak

  Uspomena sa prijateljima Rumunima pred povratak kući

  Ekipa Užičke gimnazije u drugoj najvećoj zgradi na svetu

  Mačja zora

  Priče iz Kampulunga Dan drugi


3 4 5 [6] 7 8 9
Prva   Prethodna    Sledeća   Poslednja