Održane 10. "Besede u Zoranovu čast", Nađa Lazarević predstavila gimnaziju u najboljem svetlu

BORIS TANOVIĆ
Dum spiro, spero. Dok dišem, nadam se. Nadam se da je bolje sutra neminovno. Nadam se da će umetnost, kultura i nauka biti cenjenije. Nadam se da će glasna pomisao i reč iz promišljene, iskrene i zrele adolescentske glave biti jasan pokazatelj svim vlastodršcima da para više ili manje kad tad ode, a pravo imanje je znanje, moć govora i sloboda izražaja, čija univerzalnost traje doveka. Nadam se da će nada poslednja umreti. A dok god ima poštovalaca pravih vrednosti, nadati se možemo.
Svi se sećamo zverskog ubistva tadašnjeg premijera Zorana Đinđića pred vladom Srbije 12. marta 2003. Koliko god ga savremenici voleli ili ne, istina je pak da niko nije ostao ravnodušan posle njegovih motivacionih govora, koji se i danas u širokim narodnim masama prepričavaju. Demokratska stranka, čiji je predsednik bio, održala je uspomenu na njega u takmičenju u besedništvu pod nazivom "Besede u Zoranovu čast".
Ove godine, na jubilarnim 10. -im, pobedila je Vanja Kovač, iz prestonice, drugo i treće mesto zauzeli su redom Igor Mišurović i Evelin Baboš.
Kako se u Užičkoj gimnaziji, sa velikim elanom pažnja usmera ka usavršavanju iz oblasti plemenitih veština, pod dirigentskom palicom profesorke srpskog jezika i književnosti Mirjane Blagojević, ni ove godine takmičenje nije prošlo bez snažnog pečata Era, kako nas svi smatraju, mudrih provincijalaca. Čast grada i škole, u finalu besede u Ðinđićevu čast dostojno je odbranila učenica IV2 nekadašnje realke i Lunetove škole, Nađa Lazarević. Kao pobednik kvalifikacija u Užicu, i najbolja u inđijskom polufinalu, 12. - og u martu, obrela se u finalu u punoj sali Jugoslovenskog dramskog pozorišta i kao jedan od favorita ostavila je snažan utisak na žiri pred kojim su, svakom od osmoro finalista, malo je reći klecale noge. Nije sitna stvar govoriti pred takvim glumačkim imenima poput Nataše Ninković (predsednice žirija) i Branislava Lečića. Članovi žirija u finalu takmičenja su pored pomenutih umetnika bili рredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić, predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović, upraviteljka "Fondacije dr Zoran Đinđić" Ružica Đinđić, glumica Tijana Čurović, karikaturista Predrag Koraksić Koraks i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Vojislav Stanimirović.
Sa interpretacijom svoje pesme "Mati, nemoj plakati" zasluženo se našla među osam odabranih, koji su u konkurenciji od 130 besednika našli mesto pod suncem - tog 12. 3. u JDP - u...
Nađa, već poznata sugrađanima, kao nekadašnja voditeljka na lokalnoj televiziji. Gimnazijalci je znaju kao govornika "par ekselans", kada svakoj svečanosti na adresi Trga Svetog Save 1 da odličnu najavu upečatljivim tonom, jedinstveno jasnim glasom, izvanrednim dikcijskim sposobnostima i stasom verodostojnim svog posla.
Lazarevićeva je ovim velikim uspehom, još više upoznala ostatak republike sa posebnim negovanjen kulture i slobode govora u Užicu, posle pobede naše sugrađanke i bivše gimnazijalke Sonje Milivojević na istom takmičenju, 2012. godine.
"Život je ono što od njega napravimo. I Srbija je ono što od nje napravimo." Ðinđić nam je u amanet ostavio kvalitetne zamisli i ideje, a naša je obaveza da ako već, pored sve ljudske pohlepe ne možemo da ih ostvarimo u ovom monetarnom sistemu, da održimo uspomene na njegov lik, rad i delo, što za sada mladim ljudima, kroz najveću moć na svetu - slobodu mišljenja i govora, polazi za rukom bar na dan godišnjice smrti nenadmašnog govornika.

Evropski dan jezika

26. septembar - Evropski dan jezika, obeležen je manifestacijom 'Dan društvenih igara'. Na časovima stranih jezika tokom celog dana igrale su se društvene igre na italijanskom, engleskom, francuskom, španskom, nemačkom i ruskom jeziku: Ludo, Snakes and Ladders, Schwarzer Peter, Spooky Science, Blokus, Viaggio in Italia, The Deck of Conversations, Snap!, Kontour, Entdecke Wissen, Le jeu de l'oie i mnoge druge, a najbolji takmičari dobili su i simbolične nagrade. Poster su ...(opširnije)

 
Flex prezentacija

Ognjen Popović, učenik odeljenja IVr, alumnista Flex programa, održao je u ponedeljak 18.09.2023. prezentaciju o Flex programu Vlade Sjedinjenih Američkih Država koji u U Republici Srbiji postoji od 2015. Učenici odeljenja II5, II6, II1, IIr, I1, I2, IVr stekli su potrebne informacije, znanja i veštine koje se odnose na navedeni program. Ognjen Popović je govorio o programu, proceduri prijave i potrebnim uslovima, nastavnom procesu u Americi, o organizaciji smeštaja i ...(opširnije)

AKTUELNE VESTI
  Uz ,,Gimnazijalac’’ besplatne karte za predstavu ,,Svečana večera u pogrebnom preduzeću’’

  Raspored festivala na Pola puta za utorak, 28. april 2015.

  Otvaranje jubilarnog desetog književnog festivala "Na pola puta"

  Raspored festivala Na pola puta za ponedeljak, 27. april 2015.

  Čak sedmoro gimnazijalaca na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi

  Troje najbržijih dobijaju po dve karte za večerašnju predstavu "Narodni poslanik"

  Peti rođendan obnovljenog Avalskog tornja

  U sredu akcija dobrovoljnog davanja krvi u gimnaziji

  Vojin Ćetković i Nikola Ðuričko gostuju u užičkom Narodnom pozorištu

  Gimnazijalke zauzele prvo i drugo mesto na literarnom konkursu, dobitnik trećeg mesta prava misterija

  Hristos vaskrse!

  Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Veliki petak

  Uspomena sa prijateljima Rumunima pred povratak kući

  Ekipa Užičke gimnazije u drugoj najvećoj zgradi na svetu

  Mačja zora

  Priče iz Kampulunga Dan drugi

  Gimnazijalci na putu za Rumuniju

  Vahidin Prelić: Pozorište će uvek biti moja najveća pasija

  Dodele nagrada najbioljima na konkursu u okviru "Kikinih dana"

  Branislav Lečić: Pozorištem odbacimo trivijalnost, površnost i kič!

  Rečnik užičkog govora

  Održane 10. "Besede u Zoranovu čast", Nađa Lazarević predstavila gimnaziju u najboljem svetlu

  Spektakl u Narodnom pozorištu, sutra gostuje Indigo

  HIPPO takmičenje

  Repertoar bioskopa "Art" od 12. do 18. marta

  Mladi užički karatisti uspešni u Aranđelovcu

  Fudbaleri Užičke gimnazije najbolji u opštini

  Čak Noris danas proslavlja 75. rođendan

  Proslava osmog marta na času matematike

  Školsko takmičenje iz biologije


4 5 6 [7] 8 9 10
Prva   Prethodna    Sledeća   Poslednja