,,Odavno nam nije bilo ovako lepo"

Naš sagovornik je prof.dr Željko Tomanović, naš Užičanin i dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Razgovorali smo sa njim prilikom njegove posete našoj školi, kojoj je donirao veliku količinu stručne literature iz raznih bioloških oblasti.
Gimnazijalac: Sećate li se te atmosfere sada kada prođete kroz hodnike gimnazije, šta vam je najviše ostalo zapečaćeno u pamćenju?
Prof. Tomanović: Društvo sigurno. Predmeta se malo manje sećam, bilo je i teških i lakih. Fizičko smo na primer svi voleli, da izađemo u to školsko dvorište. Bio sam i reprezentativac Jugoslavije u atletici, baš u vreme kad sam učio gimnaziju.
Gimnazijalac:Pretpostavljam da ste bili uspešni u bilogiji, hemiji, matematici? Odakle ta želja za prirodnim predmetima, odnosno biologijom.
Prof. Tomanović: Biologiju mi je predavala profesorka Tanović kod koje je bilo jako teško, a samo 2-3 učenika je imalo ocenu 5. Imala je poseban sistem rada, bila je jako zahtevna. Kada sam upisivao fakulteta razmišljao sam se između biologije i hemije. Hemiju sam voleo i imao uvek odlične ocene iz nje. Biologija me je privlačila jer sam voleo prirodu, išli smo po kanjonima i planinama, kampovali preko leta, istraživali. Odlučio sam se za nju, iako nisam imao odličnu ocenu iz nje.
Gimnazijalac: Imate li savete za maturante zašto da izaberu biologiju?
Prof. Tomanović: Savet je da izaberete ono što volite. Da pravite kompromis, ali ne previše. Da se usmeravate i radite na sebi, jer nije dobro ako dobijete posao i radite ono što ne volite. Ne možete biti uspešni u nečemu što ne volite. Danas škola nije samo ono što radite na fakultetu, morate da imate dodatna znanja koja će vam dati prednosti. Postoji dosta kompanija koje se bave zaštitom životne sredine, stoga mislim da je ekologija potencijalni resurs u budućnosti.
Gimnazijalac: Zanima nas oko vašeg fakulteta šta bi mi to mogli preneti našim školskim drugarima? Da li je gradivo koje se uči u gimnaziji dovoljno i da li je dobra potpora za budući rad na fakultetu?
Prof. Tomanović: Narednih meseci će doći studenti gde če održati prezentaciju sa detaljnim informacijama. Uglavnom su to odlični i vrlo dobri uspesi koje učenici ponesu sa sobom kada dolaze na prijemni ispit. Gradivo je itekako dovoljno, naravno uz dobru pripremu. Najveća zainteresovanost je za molekularnu biologiju, dok pored nje postoje biologija i ekologija. Ukupno se upisuje 230 učenika na sva tri smera. Biologija daje mogućnosti. Nažalost veliki broj studenata odlazi iz zemlje. Nadam se da će se to promeniti.
Gimnazijalac: Šta vi mislite o novoj promeni, odnosno reformi gimnazija, konrektno za biologiju. Da li je bolje da se kao ranije prelazi svake godine po jedna ili dve celine ili je bolje kao sada, svake godine iz svake oblasti deo?
Prof. Tomanović: Mislim da će đacima biti lakše, a profesorima teže. Što se tiče đaka, imate slučaj da u nereformisanom programu koji rade sadašnji trećaci i četvrtaci, učite jedne godine zoologije, biljke, pa čoveka, pa ekologiju. Faktički ostavljate te oblasti u fioci i ko zna da li ćete ih se sećati svih kada dođete u završni razred. Otvaraju se odeljenja za biologiju i hemiju pri gimnazijama i postoji ogromna zainteresovanost za istim.
Ono što bih napomenuo jeste da uvek imamo dobre đake iz Užičke gimnazije, imamo i kolege na fakultetu koji su iz Užica. Tako da postoji užički lobi, našalio se na kraju profesor Tomanović.
Na kraju intervjua, zajedno sa profesorkama Dušicom Ristović i Milicom Zarić, izrazili smo ogromnu zahvalnost profesoru na ovako velikoj donaciji koja će mnogo služiti narednim generacijama. Profesorka Dušica istakla je kako su biolozi ove škole vrlo uzbuđeni, jako iznenađeni,počastvovani i kako nisu odavno bili srećniji. Dobijeni su pored sjajne i nove literature i mikroskopski preparati i pločice, kao i brojni biološki atlasi.

DSD projekat

Imali smo čast da u našoj školi 20. marta ugostimo Birgit Šojrer, koordinatorku DSD projekta tj. ispita za nemački jezik. Danas je održan usmeni deo ovog ispita, a pismeni je bio 9. marta 2023. godine. U okviru DSD projekta nalazi se 25 škola u kojima se uči nemački jezik, a polaganjem ovog ispita učenici dostižu visok funkcionalni nivo učenja drugog stranog jezika. Naša škola je u ovom projektu još od ...(opširnije)

 
Turnir u fudbalu

U ponedeljak, 20. marta 2023. godine počeo je tradicionalni memorijani turnir u malom fudbalu „Ljubomir Ljube Obrenović”. Turnir se održava u znak sećanja na bivšeg učenika Ljubomira Obrenovića, a pod pokroviteljstvom porodice Obrenović koja već godinama za najbolje učesnike turnira obezbeđuje prigodne poklone. U organizaciju turnira su uključeni učenici naše škole, aktiv profesora fizičkog vaspitanja, profesorka fizike Snežana Jevđović i bliski prijatelji porodice Obrenović. Učesnicima želimo puno uspeha tokom takmičenja ...(opširnije)