Kako spojiti srpski jezik i matematiku?

Obično se svi priklonimo ili društvenim ili prirodnim naukama, ali da li mora tako? Iako deluje da se srpski jezik i matematika ne mogu povezati, odeljenje IIIr, zajedno sa profesorkom srpskog jezika i književnosti Dušicom Vitorović, na uglednom času dokazalo nam je upravo suprotno. U amfiteatru naše škole 22. novembra održan je ugledni čas sa temom: Tvorba reči kroz matematičke formule.
U prvom delu časa dve grupe učenika su nam teorijski objasnile tvorbu reči i njihov način pretvaranja tvorbenih modela u matematičke formule. U središnjem delu časa treća grupa učenika je sve to još jednom objasnila na praktičnim primerima, a mogli su da se uključe i učenici iz publike. Pošto je čas održan u amfitetru, bilo je mesta za mnogo gledalaca. Času su prisustvovala tri odeljenja III3, III5 i III7 i nekoliko učenika iz III6. Po njihovim rečima, najzanimljivija im je bila upravo ta interakcija na času. Učenici IIIr pripremili su papiriće sa primerima koje su zainteresovani dobrovoljci izvlačili, a zatim zadate reči pretvarali u matematičke formule. U završnom delu časa organizovano je takmičenje u Kahoot kvizu. Na takmičenju su učestvovala tri učenika iz odeljenja IIIr i šest dobrovoljaca iz ostalih odeljenja. Pošto se dosta učenika iz publike uključilo u realizaciju časa, vidimo da im je predavanje bilo razumljivo i jasno. Pored pomenutih odeljenja, na času su bili i profesori Dejan Cvijetić, Biljana Ristić, Hadži Bojana Jovanović, Irina Gudurić, Danka Kovačević i Zorica Starčević. Svi su se složili da je ovaj čas sjajno spojio dva, na prvi pogled, nespojiva predmeta.

Evropski dan jezika

26. septembar - Evropski dan jezika, obeležen je manifestacijom 'Dan društvenih igara'. Na časovima stranih jezika tokom celog dana igrale su se društvene igre na italijanskom, engleskom, francuskom, španskom, nemačkom i ruskom jeziku: Ludo, Snakes and Ladders, Schwarzer Peter, Spooky Science, Blokus, Viaggio in Italia, The Deck of Conversations, Snap!, Kontour, Entdecke Wissen, Le jeu de l'oie i mnoge druge, a najbolji takmičari dobili su i simbolične nagrade. Poster su ...(opširnije)

 
Flex prezentacija

Ognjen Popović, učenik odeljenja IVr, alumnista Flex programa, održao je u ponedeljak 18.09.2023. prezentaciju o Flex programu Vlade Sjedinjenih Američkih Država koji u U Republici Srbiji postoji od 2015. Učenici odeljenja II5, II6, II1, IIr, I1, I2, IVr stekli su potrebne informacije, znanja i veštine koje se odnose na navedeni program. Ognjen Popović je govorio o programu, proceduri prijave i potrebnim uslovima, nastavnom procesu u Americi, o organizaciji smeštaja i ...(opširnije)