Kako spojiti srpski jezik i matematiku?

Obično se svi priklonimo ili društvenim ili prirodnim naukama, ali da li mora tako? Iako deluje da se srpski jezik i matematika ne mogu povezati, odeljenje IIIr, zajedno sa profesorkom srpskog jezika i književnosti Dušicom Vitorović, na uglednom času dokazalo nam je upravo suprotno. U amfiteatru naše škole 22. novembra održan je ugledni čas sa temom: Tvorba reči kroz matematičke formule.
U prvom delu časa dve grupe učenika su nam teorijski objasnile tvorbu reči i njihov način pretvaranja tvorbenih modela u matematičke formule. U središnjem delu časa treća grupa učenika je sve to još jednom objasnila na praktičnim primerima, a mogli su da se uključe i učenici iz publike. Pošto je čas održan u amfitetru, bilo je mesta za mnogo gledalaca. Času su prisustvovala tri odeljenja III3, III5 i III7 i nekoliko učenika iz III6. Po njihovim rečima, najzanimljivija im je bila upravo ta interakcija na času. Učenici IIIr pripremili su papiriće sa primerima koje su zainteresovani dobrovoljci izvlačili, a zatim zadate reči pretvarali u matematičke formule. U završnom delu časa organizovano je takmičenje u Kahoot kvizu. Na takmičenju su učestvovala tri učenika iz odeljenja IIIr i šest dobrovoljaca iz ostalih odeljenja. Pošto se dosta učenika iz publike uključilo u realizaciju časa, vidimo da im je predavanje bilo razumljivo i jasno. Pored pomenutih odeljenja, na času su bili i profesori Dejan Cvijetić, Biljana Ristić, Hadži Bojana Jovanović, Irina Gudurić, Danka Kovačević i Zorica Starčević. Svi su se složili da je ovaj čas sjajno spojio dva, na prvi pogled, nespojiva predmeta.

Pripreme za novogodišnje praznike


Ove godine, jelku u svečanoj sali ukrasile su učenice III3 Sara Brković, Iva Drašković, Marina Knežević uz pomoć učenice Lavinije Spatole koja je kod nas došla iz Palerma, kao učesnik programa razmene srednjoškolaca u organizaciji udruženja Interкultura.
...(opširnije)

 
Marvel quiz

30. novembra 2023., u školskom amfiteatru je održan tradicionalni kviz na engleskom jeziku pod nazivom 'Marvel Quiz', koga su ove godine u potpunosti osmislile, pripremile i vodile učenice III6, Divna Ćitić, Una Milivojević i Sanja Radojičić uz tehničku podršku Katarine Radovanović IIIr i Emilije Sredojević IIIr. Kroz devet dinamičnih i uzbudljivih igara, učesnici kviza - njih šezdeset u dvadeset ekipa, pokazali su koliko dobro poznaju superheroje i super zloće Marvelovog ...(opširnije)