Miloš i Nikola na „mundijalu“ znanja

Tekst je objavljen u dnevnim novinama Danas 3.6.2014.

O Milošu i Nikoli pisao je i Blic online

Miloš Selaković, učenik trećeg razreda Užičke gimnazije, i Nikola Janković, maturant iste škole, biće deo srpskog tima koji će se takmičiti na olimpijadama znanja. Miloš je uspeo da se plasira na Svetsko prvenstvo hemičara koje će se održati u julu u Vijetnamu, dok će Nikola učestvovati na Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika u Moskvi od 6. do 11 juna.

To je prvi put da su užički srednjoškolci postigli takav uspeh, jer, koliko je poznato, do sada nijedan srednjoškolac iz Užica nije učestvovao na međunarodnim takmičenjima tog ranga.
Na njihove uspehe ponosni su njihovi roditelji, profesori i prijatelji, a kako kaže Živojin Pavlović, direktor Užičke gimnazije, Nikola i Miloš su sjajan primer posvećenosti znanju, ali i velika inspiracija drugim učenicima i profesorima da rade više i bolje.
Miloš je već pobrao nagrade na republičkim i državnim takmičenjima iz hemije, matematike i informatike, a na olimpijadi iz hemije, kako kaže, pokušaće da ostvari što bolji plasman.
- Iako u tome ne budem uspeo, neću se razočarati, jer je veliki uspeh stići do olimpijade, na kojoj ću upoznati mlade ljude koji su posvećeni hemiji - kaže u razgovoru za Danas Miloš, elokventni i simpatični dvometraš, a potom objašnjava da je zaljubljenik u prirodne nauke.
- U prirodnim naukama je sve logično, povezano i sve može da se proveri eksperimentima, a hemiju volim jer je primenjiva u svakodnevnom životu. S druge strane, šarenilo boja i mogućnosti za istraživanja u laboratoriji predstavljaju za mene čudesni i impresivni svet i otuda moje interesovanje za hemiju - svedoči Miloš i kaže da će pokušati naredne godine da se upiše na Hemijski fakultet u Beogradu.
- Bez obzira na to kakve su ekonomske ili ukupne društvene prilike, ako sebi postavite jasan cilj i ako to dovoljno želite i na tome dovoljno radite - uspeh je zagarantovan. Još u osnovnoj školi sam rešio da budem među najboljima u hemiji, da stečeno znanje nadograđujem i da jednog dana učestvujem na olimpijadi i u tome sam uspeo - poručuje Miloš i dodaje da je za njegov uspeh zaslužna i profesorka hemije Slavica Veljović, koja mu je velika podrška i koja ga je, kako navodi, zanimljivom organizacijom časova podsticala da razmišlja.
Nikola Janković, koji će se takmičiti u znanju ruskog jezika, za sebe kaže da je zaljubljenik u rusku kulturu i književnost, a zanimljivo je da je ruski jezik počeo da uči u Užičkoj gimnaziji. Kuriozitet je da Nikola na časovima iz drugih predmeta hvata beleške na ruskom jeziku.
- Volim Rusiju, ruski narod, njihovu istoriju, kulturu i književnost.
Engleski jezik sam ranije usavršio i počeo sam da učim ruski, a na društvenim mrežama imam dosta prijatelja iz Rusije i Ukrajine - kaže Nikola, skromni mladić čiji uspeh, kako kaže, nije iznenadio njegovu porodicu i drugove.
- Zbog moje ljubavi prema Rusiji i ruskoj kulturi, njih ništa ne može da iznenadi i moj uspeh za njih je očekivan. Znaju da se time bavim u slobodno vreme i smatraju da se moj trud isplatio i da se ostvarila moja velika želja da učestvujem na tom takmičenju i da posetim Moskvu - kaže Nikola i dodaje da je veoma srećan što će biti u društvu najboljih iz celog sveta i da se nada višem plasmanu.
I Nikola kaže da mu je dragocena bila podrška profesora ruskog jezika, posebno Branke Vukić, koja je nedavno, na poziv Moskovskog instituta za otvoreno obrazovanje pri Unesku, bila jedan od troje profesora iz Srbije koji su učestvovali na seminaru iz ruskog jezika.
- Nije važno čime se čovek bavi, već način na koji se time bavi, sa koliko žara i truda. Svima bih savetovao da postave sebi ciljeve i da pokušaju da ih ostvare. Uspeh se ne postiže preko noći, već je potreban veliki trud i na kraju se sve isplati - savetuje svoje vršnjake Nikola, koji, kao i Miloš, kaže da nije čudak koji dane provodi nad knjigom i zatvoren u sobi, već ima dovoljno vremena za druženja sa vršnjacima i za druge aktivnosti.


Timski rad

Branka Vukić, profesorka ruskog jezika, kaže da je Nikolin uspeh rezultat timskog rada u koji su bili uključeni i drugi profesori tog jezika u Užičkoj gimnaziji.
- Osim mene, sa Nikolom je radila i profesorka Zora Božić, koja mu je preporučivala literaturu iz naše biblioteke, ali i kolega Duško Mijailović. Godinama smo timski radili i uspeh je morao da se dogodi - kaže profesorka Vukić.Očekivani uspeh

- Milošev uspeh je posledica njegovog zaista velikog truda i rada i za mene nije neočekivan. Ja sam mu bila podrška kad god mu je to bilo potrebno. S druge strane, Miloš je i veliki talenat za pedagoški rad i moj asistent, pa se učenici u šali pitaju da li će im on predavati hemiju sledeće godine. Svi smo na njega ponosni, jer je spreman da pomogne svakom učeniku u bilo koje vreme - navodi profesorka hemije Slavica Veljović.

Bitka na Kadinjači

U okviru Spomen-kompleksa Kadinjača, danas je održana ceremonija kojom je obeležena 82. godišnjica Bitke na Kadinjači. Po tradiciji, naši učenici su bili prisutni kako bi odali poštu poginulim borcima u bici na Kadinjači nakon koje je, 29. novembra 1941. godine, prestala da postoji Užička republika. ...(opširnije)

 
Gimanzijalci donirali osnovcima knjige za biblioteku

Danas su đaci naše škole bili u poseti OŠ „Aleksa Devojić” Sevojno, IO Krvavci. Tom prilikom donirali su knjige njihovoj školskoj biblioteci. Ugostili su ih direktorka škole i učiteljica Ljiljana Veizović sa učenicima trećeg razreda, koji su pripremili prigodan program. Sa učenicima su išli profesor Slavko Marković i profesor Igor Marjanović. ...(opširnije)

AKTUELNE VESTI
  Raspored festivala Na pola puta za sredu, 29. 4.

  Na pola puta: Sa predavanja Dejana Ilića i Nenada Veličkovića

  Rezultati prve Nacionalne geografske olimpijade

  Na pola puta: Književnost i nauka, značajno predavanje svestranog Vojislava Pejovića

  Na pola puta: Branislav Dimitrijević na temu Kultura i potrošačko društvo

  Uz ,,Gimnazijalac’’ besplatne karte za predstavu ,,Svečana večera u pogrebnom preduzeću’’

  Raspored festivala na Pola puta za utorak, 28. april 2015.

  Otvaranje jubilarnog desetog književnog festivala "Na pola puta"

  Raspored festivala Na pola puta za ponedeljak, 27. april 2015.

  Čak sedmoro gimnazijalaca na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi

  Troje najbržijih dobijaju po dve karte za večerašnju predstavu "Narodni poslanik"

  Peti rođendan obnovljenog Avalskog tornja

  U sredu akcija dobrovoljnog davanja krvi u gimnaziji

  Vojin Ćetković i Nikola Ðuričko gostuju u užičkom Narodnom pozorištu

  Gimnazijalke zauzele prvo i drugo mesto na literarnom konkursu, dobitnik trećeg mesta prava misterija

  Hristos vaskrse!

  Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Veliki petak

  Uspomena sa prijateljima Rumunima pred povratak kući

  Ekipa Užičke gimnazije u drugoj najvećoj zgradi na svetu

  Mačja zora

  Priče iz Kampulunga Dan drugi

  Gimnazijalci na putu za Rumuniju

  Vahidin Prelić: Pozorište će uvek biti moja najveća pasija

  Dodele nagrada najbioljima na konkursu u okviru "Kikinih dana"

  Branislav Lečić: Pozorištem odbacimo trivijalnost, površnost i kič!

  Rečnik užičkog govora

  Održane 10. "Besede u Zoranovu čast", Nađa Lazarević predstavila gimnaziju u najboljem svetlu

  Spektakl u Narodnom pozorištu, sutra gostuje Indigo

  HIPPO takmičenje

  Repertoar bioskopa "Art" od 12. do 18. marta


5 6 7 [8] 9 10 11
Prva   Prethodna    Sledeća   Poslednja