Kineski jezik i Užičkoj gimnaziji

Na osnovu Memoranduma o saradnji u obrazovanju povodom realizacije projekta "Učenje kineskog jezika u osnovnim i srednjim školama u Srbiji" koji su potpisali ministar prosvete i nauke Republike Srbije i ambasador Kine, u Srbiji je počela nastava kineskog jezika. Učenici Užičke gimnazije imali su sreću da budu medju tih 2.462 učenika srpskih škola obuhvaćenih ovim projektom.
Predavanja su bila predvidjena da traju tokom 2012.godine, obuhvatajući školske 2011/12. i 2012/13., medjutim, ceo projekat je produžen na još jedno polugodište, do juna 2013.
Kineski jezik nam je predavala mlada profesorka istorije, Yang, koja je, nažalost , zbog svojih obaveza na fakultetu u Kini morala ranije da se vrati kući, tako da nas je krajem decembra napustila.
Učenici su uživali u časovima, naučili dosta o ovom teškom jeziku, kao i o kulturi, tradiciji i običajima Kine... Što se samog jezika tiče učili smo predstavljanje, pozdravljanje, brojeve, dane u nedelji, kako da se snadjemo u restoranu, nazive jela, delove kuće, imena životinja, zatim najznačajnije kineske praznike kao i pisanje slova kineskom kaligrafijom... Svako od nas je odmah izabrao neko od kineskih imena koja nam je profeskorka Yang ponudila, što nam je bilo veoma interesantno. Da ovo nije bila samo zabava već ozbiljan rad, pokazala su i dva testiranja koja smo uspešno odradili, a najbolji učenici su i nagradjeni (knjige, rečnici, pribor za kaligrafiju...).
Profesorka Yang uspostavila je sa nama nezaboravan odnos, pokazali smo joj u šetnjama naš grad, družili se s njom i preko facebook-a, a pred sam polazak imala je peh da završi u bolnici, ali na sreću sve je dobro prošlo... Mi smo je naravno posećivali.
Na kraju smo obavili s njom jedan razgovor želeći joj srecan put i da nas ne zaboravi...
- Pre svega recite mi, kako ste se odlučili za dolazak baš u naš grad ?
Yang - Bila sam odabrana zajedno sa još 37 studenata, slučajno mi je pripalo Užice.
- Da li ste o Srbiji znali nešto pre nego sto ste došli ?
Yang - Samo sam čula za Jugoslaviju, ali nisam znala tačno gde se nalazi. Pričala sam sa prijateljem i razmišljali smo da li se i dalje zove Srbija i Crna Gora pa sam mu obaćala da ću mi javiti čim dodjem.
- Kakav je utisak o Uzicu, ima li sličnosti sa Vašim gradom ?
Yang - Užice je mali grad i svuda se brzo stigne peške. A i moj je grad mali za kineske prilike iako ima približno 2,5 miliona stanovnika.
- Koje razlike su Vam najteže pale ?
Yang - Pozdravljanje, mi samo klimnemo glavom, nismo toliko uzbudjeni kao vi ... Hrana je mnogo drugačija kao i postavljanje jela – kod nas se sve što se jede stavi odmah na sto, a kod vas ide jedno jelo, pa se skloni, onda drugo ... Mnogo jedete meso ... Pojedino voće i povrće nisam mogla da pronadjem ali to nije bio problem.
- Da li je bilo neprijatnosti u odnosu sa učenicima ?
Yang - Ne. Primetila sam da ovde učenici više imaju prijateljski odnos s profesorima nego u Kini. Inače, kod nas je obavezno da svi učenici ustanu kada profesor udje u učionicu.
- A Vaše studije ?
Yang - Studiram istoriju, kinesku, a u srednjoj školu učila sam evropsku istoriju ...
- Jedinica ste ?
Yang – Da. To je u gradovima uobičajeno, a po selima porodice imaju više dece.
Dodala je još da su joj nedostajali prijatelji, roditelji, mada se s njima često čula. Kaže da se dobro sporazumevala jer skoro svi pričaju engleski jezik.
Napomenula je da će od srpske hrane poneti samo plazmu u Kinu jer, sve ostalo će se pokvariti tokom višečasovnog puta.
Na moje pitanje da li je iskusila noćni život, vrlo skromno odgovara: „Ne, išla sam jednom u pozorište a sve ostale večeri provodila sam u svom stanu ili sa prijateljima.“
O muzici je rekla : ”Čula sam sam jednu pesmu, Nije ljubav stvar.“ (?!) Kaze da se svuda puštala, u prodavnicama, prevozu, na plaži ...
U Kinu će naravno poneti sećanje na kolektiv škole i divne učenike kojima za kraj poručuje: „Veoma ste dobri, ponosna sam na sve što ste naučili. Vaš izgovor je vrlo dobar. Nadam se da ćete imati prilike da jednom posetite moju zemlju. Nastavite sa učenjem, jer su vaše godine najbolje za to.“

Prezentacija Ino Edukacije

Marija Nestorović, predstavnik Ino Edukacije iz Beograda - Centra za školovanje u inostranstvu, održala je 28. septembra prezentaciju ove kompanije učenicima drugog i četvrtog razreda. Zainteresovanim gimnazijalcima predstavila je program učeničkih razmena, mogućnosti studiranja u inostranstvu i najveće međunarodno onlajn takmičenje iz engleskog jezika pod nazivom 'Best in English', čiji su koordinator za Srbiju. ...(opširnije)

 
Evropski dan jezika

26. septembar - Evropski dan jezika, obeležen je manifestacijom 'Dan društvenih igara'. Na časovima stranih jezika tokom celog dana igrale su se društvene igre na italijanskom, engleskom, francuskom, španskom, nemačkom i ruskom jeziku: Ludo, Snakes and Ladders, Schwarzer Peter, Spooky Science, Blokus, Viaggio in Italia, The Deck of Conversations, Snap!, Kontour, Entdecke Wissen, Le jeu de l'oie i mnoge druge, a najbolji takmičari dobili su i simbolične nagrade. Poster su ...(opširnije)

AKTUELNE VESTI
  Školsko takmičenje iz biologije

  Memorijalno veče u Narodnoj biblioteci

  Održano 12. takmičenje za Frankofnu pesmu, uspešna učenica gimnazije Anica Cvetković

  Komad "Ko je ovde idiot" nasmejao Čajetince do suza Milan Kalinić: "Pozitivna reakcija publike najbolji pokazatelj uspeha predstave"

  Reperoar Narodnog pozorišta za mart 2014.

  Veče za pamćenje u užičkom teatru, premijerno izvedena Ćopićeva komedija "Odumiranje međeda"

  Repriza na "Etihardu", spektakl u Torinu

  U sredu premijera ''Odumiranja međeda'', Stamatović: ''Izbacimo stereotipe!''

  Sloboda konačno pobedila

  Lepota Kusturičinih zdanja

  Real ubedljivo do trijumfa protiv Šalkea, Porto i Bezel podelili plen

  Nastavak najmasovnijeg fudbalskog takmičenja

  Neizvesnost u najelitnijem fudbalskom takmičenju raste

  Povratak u klupe

  Košarkaši Slobode ne prekidaju crnu seriju rezultata

  Srbija je dobila predstavnika na Evroviziji

  Pravoslavna crkva slavi danas Sretenje Gospodnje

  Ljubav iznad svega

  Koliko danas ima ovakvih profesora?

  UŽIVO: GIMNAZIJALAC NA KONCERTU TONIJA CETINSKOG

  Umetnost nije nikada završena – samo je napuštena

  Malo poučne geografije i van redovnih časova...

  Repertoar bioskopa Art od 12. do 18. februara

  Planinarenje – pravi način da ostanete u odličnoj kondiciji

  Čuveni putopisi Isidore Sekulić - "Pisma iz Norveške" u Laguninom izdanju

  Predavanje prvaka o značaju ozonskog omotača na časovima biologije

  Da se zna ko je fudbalski gazda Madrida. Atletiko deklasirao Real sa 4:0 i uzdrmao vrh tabele

  Lepote Srbije

  Urednici Gimnazijalca u svom omiljenom kabinetu...

  Bliži se koncert Tonija Cetinskog u Užicu


5 6 7 [8] 9 10 11
Prva   Prethodna    Sledeća   Poslednja