активности секција

одлазак у оперу

  16. април 2024.

26.марта у оквиру Секције за италијански језик четрдесет матураната Ужичке гимназије присуствовало је извођењу Вердијеве опере ,,Аида" у Народном позоришту у Београду. Више фотографија можете пронаћи овде.

Франкофоно вече

  03. април 2024.

26. марта одржано је Франкофоно вече у сарадњи три школе: Ужичке гимназије, Музичке школе „Војислав-Лале Стефановић“ и Економске школе. Бројна публика уживала је у извођењима француских шансона, француске поезије, као и инструменталних композиција француских композитора. Погледајте слике са овог догађаја.

истраживачки рад у историјском архиву

  29. фебруар 2024.

На изложби о знаменитом професору и директору Ужичке гимназије Павлу Вујићу, а у оквиру обележавања 185 година од оснивања Ужичке гимназије радили су чланови историјске секције из одељења IV1 са професором Будимиром Радојичићем. Изложба је отворена у позоришту 25. јануара 2024. године, а затим је пребачена у зграду Ужичке гимназија. Заказано је гостовање изложбе у Удружењу Ужичана у Београду за следећи месец.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

  27. јануар 2024.

Ове године Свечана академија поводом Савиндана одржана је мало другачије, уместо у школи, програм је одржан у Народном позоришту. Ужичка гимназија и Храм Светог великомученика Георгија припремали су заједно Светосавску академију поводом великих јубилеја – 180 година Храма Светог великомученика Георгија и 185 година Ужичке гимназије.


Пре Свечане академије у холу Народног позоришта отворена је изложба историјске секције Ужичке гимназије којом руководи професор Будимир Радијичић „ЗНАМЕНИТИ ПРОФЕСОРИ УЖИЧКЕ ГИМАНЗИЈЕ – Павле Вујић, професор и ратник.” Изложбу је отворио др Илија Мисаиловић, а присутнима се обратила и директорка школе проф. др Биљана Грујичић.


Сценарио за текст Свечане академије припремила је професорка Хаџи Бојана Јовановић, а текстове су говорили ученици Ужичке гимназије Алекса Анђић IVс, Урош Ерић IV7, Филип Којовић IV5, Јанко Панић IV5, Маја Иванковић IV5, Вукашин Јелисавчић II6, Јана Илић IV5, Катарина Мићић IV4, Лука Требјешанин IV5, Сара Караклајић IV7 и глумац Народног позоришта Хаџи Немања Јовановић. У програму су учестовали и ученици из Основне школе „Нада Матић” са драмским текстом „Мој јунак – Свети Сава”. Све то употпуњено је песмама мешовитог хора Храма Светог великомученика Георгија и Ужичке гимназије, под вођством диригента професора Зорана Жупића. Да би програм био успешно реализован, побринула се наша техничка подршка (Коста Радовић IIр и Урош Бурлић IV7), као и координатор програма вероучитељ Јанко Божовић.


Извештај и више слика са Светосавске академије можете пронаћи овде.


Светосавску академију подржала је и градоначелница др Јелена   Раковић Радивојевић и истакла да треба да чувамо вредности које нам је у наслеђе оставио Свети Сава. Овом приликом подељене су захвалнице најуспешнијим ученицима основних и средњих школа за залагање из веронауке.


Хвала свима који су синоћ присуствовали нашој Академији, очекујемо вас и следеће године! Срећна нам школска слава!

Светосавски концерт

  24. јануар 2024.

Већ пуних 16 година, тачније речено од 2008. године, у Ужичкој гимназији се уочи школске славе, а у част првог српског архиепископа и просветитеља Светога Саве, одржава Светосавски концерт. Свих протеклих година организатор ове манифестације је била Ужичка гимназија. Поред хора домаћина - мешовитог хора Ужичке гимназије који води наставник музичке културе Зоран Жупић, учесници концерата су били и други школски, дечији и црквени хорови и певачка друштва из Ужица и околине, која негују духовну и световну музику, пригодну духу прославе. Ове 2024. године, године великих јубилеја у којој Ужичка гимназија прославља свој 185. рођендан, а Храм Светог великомученика Георгија 180 година постојања, организацију концерта је преузела Црквена општина Ужице. Велика сцена Ужичког народног позоришта је 24. јануара била место саборовања претходно поменутих хорова, који својом песмом чувају пре свега сећање на лик Светога Саве. Уводну поздравну реч испред организатора концерта дао је ђакон Бојан Мијаиловић. Учесници овогодишњег Светосавског концерта су били: Дечији Црквени хор „Ђурђевак“, Етно група „Ђурђевак“, Хор Ужичке гимназије, Певачко друштво „Златиборска вила“, Црквени хор „Свети Ђорђе“ и

комбиновани хор, сачињен од чланова црквених хорова „Свети Ђорђе“ из Ужица и „Свети пророк Илија“ из Мачката. Звуцима песама којима су наведени певачки ансамбли славили Свету Тројицу, Богoмајку Дјеву Марију, Светог Саву и друге свете, и пригодних хорских композиција инспирисаних српском народном песмом и игром, придружио се и инструментални састав, то јест, Етно секција музичке школе „Војислав-Лале Стефановић из Ужица, употпуњујући својим наступом слику о лепоти српског музичког фолклора. Овогодишњи Светосавски концерт је у неку руку био најава и позив житељима Ужица да присуствују Свечаној академији, одржаној следеће вечери у истој сали, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа Жичког Господина Јустина.

ко сме тај и може

  26. децембар 2023.
Историјска секција, под руководством професорке Снежане Недељковић, обележила је сећање на 1300 каплара пригодним програмом под називом ,,Ко сме тај и може”, у свечаној сали школе 25. 12. 2023. Присутни гости били су директорка Биљана Грујичић, представници удружења Друштва историчара, Друштва српских домаћина, Удружења потомака ратника ,,Мајор Коста Тодоровић”, суграђани, наставници и ученици Ужичке гимназије, Економске школе и ОШ ,,Стари град”. Након изведеног перформанса чланови Удружења уприличили су традиционално полагање цвећа пред спомеником капларима.
Учесници у програму: Јована Радојичић, Милица Брајковић, Андреа Аћимовић, Ена Рамовић, Јана Марјановић ученице III5, Ленка Вучићевић, Кристина Поњавић, Милица Станисављевић ученице III4 и ученици I4 Вељко Маринковић, Немања Матијевић, Војин Бојковић, Душан Николић, Владислав Лав Марјановић и Богдан Петровић. 

информатичка секција на кампу "Start me up"

  19. децембар 2023.

Од 11. 12. 2023. до 15. 12. 2023. одржан је ученички стартaп камп „Start Me Up” у организацији Ris Hub-a. Током кампа, ученици су имали прилику да слушају предавања из предузетништва, покретања стартaпа, вештина јавног наступа, али и да у екипама раде на развијању сопствених стартaп бизнис идеја. Последњег дана кампа одржано је такмичење и представљање идеја. Екипа наше школе, чланови информатичке секције, под називом „Epogreb”, освојила је друго место, а тим су чинили ученици  IVр – Драгица Гавриловић, Кристијан Николић, Павле Ристовић, Стефан Савић и Вук Шиљковић. Њихова идеја је дигитализација и унификација свих гробних услуга. Друга екипа наше школе, под називом „Click2Fit”, заузела је пето место. Тим су чинили ученици IIIр – Катарина Радовановић, Михаило Јанковић, Александар Аврак, Андреј Чантрић и Димитрије Мандић.

српско вече

  15. децембар 2023.
Сада већ традиционално, у Ужичкој гимназији се организује Српско вече. Уживали само у прелепој фолклорној атмосфери. Ученици су сјајним музичким, сценским и рецитаторским програмом показали своје умеће, али и то колико цене и чувају нашу традицију. Српско вече припремали су заједно ученици и професори, а публика је, и ове године, из свечане сале наше школе изашла задовољна и насмејана.
Интервју са учесницима и организаторима, а који је настастао за друштвену мрежу Тик Ток, можете погледати на школском YouTube каналу