признање од етф-а

  08. април 2024.

Ужичка гимназија добила је признање од Електротехничког факултета у Београду за подршку наставно-научном процесу на овом факултету. Највећи број ученика наше школе уписује и завршава овај факултет, према важећој статистици овог факултета у последњих 5 година. Осим наше гимназије признање су примиле и гимназије из Ваљева, Чачка, Крушевца, Пожеге, Смедерева, Шапца и неке београдске гимназије. Признање је у име наше школе примила директорка школе Биљана Грујичић. О овоме догађају можете више прочитати и на сајту ЕТФ-а.

успех наших ученика на државном такмичењу из физике 

  08. април 2024.

На државном такмичење из физике које је одржано је 6. 04. 2024. у Београду, учестовали су ученици Ужичке гимназије Вук шиљковић, Маша Шишић, Филип Павловић и Тадија Томашевић у пратњи професорки Снежане Јевђовић и Цмиљке Васовић. О њиховим успесима можете прочитати на станици посвећеној такмичењима.


Франкофоно вече

  03. април 2024.

26. марта одржано је Франкофоно вече у сарадњи три школе: Ужичке гимназије, Музичке школе „Војислав-Лале Стефановић“ и Економске школе. Бројна публика уживала је у извођењима француских шансона, француске поезије, као и инструменталних композиција француских композитора. Погледајте слике са овог догађаја.

окружно такмичење из енглеског језика

  25. март 2024.

У недељу 24. марта одржано је Окружно такмичење из енглеског језика у Ужичкој гимназији. На такмичењу је било 172 пријављена ђака сва четири разреда Златиборског региона. Домаћини су им биле представнице Стручног актива за стране језике: Светлана Гавриловић, Јелена Ћоровић и Данка Ковачевић, као и директорка школе Биљана Грујичић. Посебну помоћ у организацији пружили су ученици IV разреда рачунарског одељења. Такмичари су били распоређени по кабинетима са називима градова на енглеском говорном подручју. Списак ученика који су се пласирали на републичко такмичење можете пронаћи на страници посвећеној такмичењима.

акција чишћења обале ђетиње

  25. март 2024.

Усклопу обележавања Светског дана вода, Ученички парламент Ужичке гимназије се придружио акцији чићшења обале реке Ђетиње и градске плаже. Новинари РТС-а су направили прилог у склопу емисије "Ово је Србија" о нашим гимназијалцима и професорима који су придружили овој акцији са жељом да обале реке Ђетиње буду зелене и чисте, али и циљем да пробуде еколошку свест свих суграђана. Прилог можете погледати на сајту РТС-а на овом линку.

Српска олимпијада (СОФ-ија)

  19. март 2024.

Организатор Српске олимпијаде је Пожаревачка гимназија уз подршку Српског филозофског друштва. Такмичење се састоји у писању есеја на задату тему. Тема је цитат неког од познатих филозофа, а ученицима су понуђена четири таква цитата или теме. Један од циљева ове манифестације јесте популаризација филозофије, али утиче се и на развијање аргументованог изражавања. Представник Ужичке гимназије на такмичењу је ученик одељења IV7 Урош Бурлић. Ментор: наставник филозофије Зорица Старчевић. 


Окружно такмичењE из физике у нашој школи

  18. март 2024.

Ужичка гимназија је 16. марта 2024. године била домаћин Окружног такмичења из физике.  Наши гости били су професори и ученици из Пријепоља, Бајине Баште, Пожеге, Ариља, Нове Вароши и Сјенице. На такмичењу су учествовала 34 ученика. Следећи ниво такмичења је Државно такмичење у Београду. 


Књижевна олимпијада

  17. март 2024.

На Окружном такмичењу из књижевности Књижевна олимпијада одржаном у Ариљу, 17. 3. 2024. године учествовало је 15 ученика Ужичке гимназије. Наши ученици постигли су изузетне резултате, а списак награђених 10 ученика можете пронаћи на нашој страници посвећеној такмичењима. Четворо пласираних на Републичко такмичење у Сремским Карловцима 21. априла 2024. године су: Исидора Тотовић II5, Сања Тодорић III5, Урош Бурлић IV7 и Марија Пантић IV4.

вредна донација бивших ђака

  06. март 2024.

У години јубилеја Ужичке гимназије наши бивши ђаци донирали су нам рачунарску опрему. Велику захвалност дугујемо Алекси Синовићу и његовој фирми "Том том" из Београда која је школи донирала рачунарску опрему.

У ЦЕНТРУ ПАЖЊЕ

  22. фебруар 2024.

Ученици наше школе, Ива Мићић из IVр и Урош Бурлић из IV7, гостовали су у емисији У центру пажње телевизије ТV5 из Ужица. Са водитељком програма су разговарали о својим гимназијским данима, искуствима и знањима која су стекли, али и о својим плановима за будућности. Уз угла матураната представили су Ужичку гимназију на најбољи могући начин и показали да је знање и те како у моди. Емисију можете погледати на YouTube каналу TV5 телевизије.

Предавање о безбедности на интернету

  19. фебруар 2024.

Поводом обележавања Међународног дана безбедног интернета, ученице наше школе Анастасија Гредељевић llр, Миа Антић llр и Јана Вукотић ll1 одржале су, са професорком Милијаном Аћимовић, предавање ученицима ОШ „Нада Матић“ на тему „Безбедност на интернету“.

сарадњa са Италијанским институтом за културу

  19. фебруар 2024.

У марту 2023.године посредством Италијанског института за културу, учествовали смо на конкурсу Министарства спољних послова Италије за набавку уџбеника и књига за школе у којима се учи италијански језик.Након потврдног одговора, школска библиотека богатија је за тридесетак наслова који се могу користити у настави и учењу италијанског језика. Захваљујемо се на сарадњи Италијанском институту за културу. 

Заједница гимназија Србије

  12. фебруар 2024.

У периоду од 7. до 9. фебруара 2024. године, директорка школе Биљана Грујичић присуствовала је стручном скупу Заједница гимназија Србије на Палићу. Представници Министарства просвете и Националног просветног Савета говорили су о актуелностима у области просветног система, као и о актуелним изменама Закона о средњем образовању и о положају гимназијског образовања.

Ужичка гимназија једна је од десет гимназија које се налазе у Председништву гимназија Србије.

 

реновирање свечане сале школе

  12. фебруар 2024.

У уређењу наше свечане сале значајну улогу је одиграла Уметничка школа. Дугујемо велику захвалност директорки Ивани Стаматовић, професорки Јелени Гускић и ученицима Уметничке школе. Они су осликали витраже на кружним прозорима Ужичке гимназије и, уз мотиве флоре и фауне, заувек окупали светлошћу простор свечане сале.

 

златна медаља за матеју трипковића

  12. фебруар 2024.

На Купу Војводине, који је одржан од 09-11.02.2024. године у Новом Саду, ученик II р одељења Матеја Трипковић освојио је златну медаљу у јуниорској конкуренцији ваздушним пиштољем. Честитамо Матеји на изузетном успеху и желимо му пуно среће у даљем такмичењу.


светосавски концерт и академија поводом дана светог саве

  27. јануар 2024.

Већ пуних 16 година, тачније речено од 2008. године, у Ужичкој гимназији се уочи школске славе, а у част првог српског архиепископа и просветитеља Светога Саве, одржава Светосавски концерт. Што се тиче Свечана академија поводом Савиндана, ове године је одржана мало другачије, уместо у школи, програм је одржан у Народном позоришту...  (опширније)

Андрија Тошић, ученик IIс одељења Ужичке гимназије, представљао Србију на ОИ младих

  26. јануар 2024.

Ученик Ужичке гимназије, Андрија Тошић из одељења IIс, такмичио се на Зимским олимпијским играма младих у Јужној Кореји у две трке. Репрезентативац је Србије и у Гангвону је освојио 60. место у трци на 7,5км у дисциплини класика са 4:36 минута заостатка за победником, док је претходно у спринту освојио 61. место. Носио је заставу Србије на свечаном затварању Игара. После великог признања и прилике да се такмичи са најбољима у свом узрасту на свету, наш Андрија Тошић ће учествовати и на Светском првенству за млађе од 23 године у Планици од 5. до 11. фебруара.

 

Европска ознака квалитета

  24. јануар 2024.

Школа је у јануару 2024. добила Европску ознаку квалитета за eTwinning пројекат Poetry for a Sustainable Future 2023, у коме је учествовала у школској 2022/2023. години.

 

почетак другог полугодишта

  19. јануар 2024.

Друго полугодиште почиње у понедељак, 22. јануара, и то:

  • прва смена (7.30h): II и IV разреди
  • друга смена (13.45h): I и III разреди

Напомињемо да је у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом неопходно да се сви придржавамо општих мера превенције и заштите од грипа, вируса и других респираторних обољења.

 

Презентација Ино Едукације

  28. септембар 2024.

Марија Несторовић, представник Ино Едукације – Центра за школовање у иностранству из Београда, одржала је презентацију активности ове компаније за ученике другог и четвртог разреда.

FLEX презентација

  18. септембар 2023.
Огњен Поповић IVr, алумниста програма FLEX Владе САД за 2022/2023, одржао је заинтересованим ученицима првог и другог разреда Гимназије презентацију овог програма у школском амфитеатру. Огњен је говорио о процедури пријављивања и потребним условима, наставном процесу у Америци, организацији смештаја и породицама домаћинима, као и о ланцу комуникације док су ученици у Америци. Такође је одговорио и на бројна питања присутних ученика. 

Best in English такмичење

  16. септембар 2023.

Данас је у Школи је одржано међународно онлајн такмичење из енглеског језика под називом Best in English, које организује  Czech-Us из Чешке Републике уз подршку чешког Министарства просвете. На такмичењу су учествовала 52 ученика свих разреда. О резултатима можете прочитати на страници о такмичењима.

Национална ознака квалитета

  3. септембар 2023.

Дана 31. августа 2023. године, Школа је добила Националну ознаку квалитета за међународни eTwinning пројекат Poetry for a Sustainable Future у коме је учествовала у 2022/2023. Пројекат је настављен и ове школске године са истим партнерима, средњим школама из Трелеборга, Шведска, Кјаравале Чентралеа, Италија и Килиса, Турска. Пројектни тим Ужичке гимназије чини петнаестак ученика другог, трећег и четвртог разреда. Координатор пројекта је Светлана Гавриловић.